Vi er åtte ungdommer fra ulike deler av landet: Ida Adolfsen fra Randaberg, Maren Guldteig Lien fra Jonsvatnet, Vilde Dahl Simonsen fra Sandefjord, Aurora Stetskevitch Møllersen fra Kirkenes, Tuva Marie Hepburn fra Kristiansand, Peder Botten fra Valsøybotn, Vid Karsrud Greksa fra Arendal, og Mads Sigurd Hov Andreassen fra Stokmarknes

 

29. juni, Gardermoen/Reykjavik
Skrevet av Maren og Vilde

Dagen begynte med avgang fra Gardemoen til Keflavik flyplass. Vi møttes alle sammen for første gang, og ble fort kjent. Siden vi ikke hadde reservert seter, endte vi opp litt spredt. Dermed ble vi kjent med enda flere!
Reisen ble lang, og det var godt å komme fram til studentboligene vi fikk låne. I boligene traff vi de andre deltakerne fra Danmark og Island, og de ble alle inkludert fint. Senere på kveldingen ankom også deltakere fra Sverige, Nederland, Polen og Sveits. Etter å ha nytt en nydelig tradisjonell taco, dro vi alle av gårde til de varme kildene i Blue Lagoon. Helt innafor, for her var det kaldt!
Mange slitne ungdommer sovnet fort da vi kom tilbake.

30. juni, Reykjavik-området
Skrevet av Maren og Vilde

Dagen startet klokka 8:00 med felles frokost (inkludert vafler), og bussen dro klokken 9:00. Vi fikk en guidet tur rundt i nærområdet, og fikk høre om mye interessant historie og kultur. Området hadde vært en tidligere amerikansk militærbase, som fremdeles var å se tegn til (med gamle fabrikker, hus og gjerder). Vi fikk også en utrolig innholdsrik reise rundt i den islandske naturen, og fikk se flertallige varme kilder, praktfulle fjell, skumle rifter i grunnlaget og gamle vulkaner! Vi fikk lære mye nytt om platetektonikk, og fikk se teoriene i handling.

Senere gikk turen til Reykjavik sentrum, hvor vi var så heldige å bli invitert på tre-retters-middag av den lokale Odd Fellow logen. Maten var magisk, og veldig mettende. Til slutt fikk vi en tidligere deltaker av samme program til å vise oss rundt i byen. Vi så blant annet en vakker kirke og et moderne konserthus. Turen videre dro tilbake til studentboligene, og vi gikk alle trøtte til sengs.

1. Juli
 

Den siste hele dagen på Island startet med en tur til Ðingvalla, hvor vi vandret mellom to kontinentalplater. På høyre side lå den eurasiske platen, hvor mesteparten av Europa og Asia ligger. På venstre side hadde vi den nord-amerikanske platen hvor USA og Canada osv. ligger. Og midt i mellom gikk vi. Det var fasinerende å se hvordan platene hadde beveget seg så langt i fra hverandre.
 

Derifra gikk vi til Dingvallarkirkja, som er en gammel islandsk kirke.

 

 

 

 


 

Deretter reiste vi til en strand langs et vann. Vannet kokte i strandkanten. Der var det små hauger av sand, og guiden kunne fortelle at det var satt brød til steking i jorda. De pakkes inn og graves ned, og når de tas opp igjen, er de nystekte og ferske.

 

Senere gikk turen til et

drivhus fullt av tomater. Det var en kontrast å stige inn i drivhuset hvor det var nesten 30 grader i lufta, i forhold til de ti gradene utendørs. Det var tomater oppe og nede og her og der og til alle sider og over alt. Her spiste vi vår lunsj. Vi ble servert veldig kortreist tomatsuppe med hjemmebakt brød. Det var utrolig godt.

Turen gikk så til Gullfossen, det mest anerkjente fossefallet i Island. Der var det proppet fullt av turister og busser. Guiden Oli tok oss til et mindre befolket fossefall hvor parkeringsplassen var fylt med kun én bil. Dette til tross for at det var en minst like vakker foss. Bilen tilhørte mest sannsynlig den islandske fotballspilleren Birkir Bjarnason som sto og nøt utsikten, forstyrret kun av vår selfie-trang.
Så kjørte bussen oss til Selfoss,

hvor vi fikk et kvarter på butikken før vi trådte inn i selveste Odd Fellow-losjen og ble servert lasagne-buffet og sjokoladekake. Vi avsluttet dagen med å reise «hjem» og skrive en rapport om dagen. Oppdrag utført!

Kveðjur Tuva og Peder.