Klikk for større bilde
Fra venstre: Br. Thor Magnussen, Anne Holst-Dyrnes, Storrepr. Jarle Remø, Alexandra Stensøe, rektor br. Yngve Omenås, Hege Helgesen og Eks DSS Liv Brevik.

Historien begynner i 1948 da presidentfruen Elinor Roosevelt, som også var Rebekkasøster, tok kontakt med generalsekretær Trygve Lie. De ble enige om at Odd Fellow Ordenen og FN skulle sette i gang et utdanningsprosjekt for ungdom.

I dag som den gang er Odd Fellow Ordenen den eneste organisasjon som har et slikt samarbeid med FN.

Fram til i dag har mer enn 40.000 ungdommer fra USA, de øvrige nordiske land samt ungdom fra Tyskland, Nederland og Sveits møttes i hovedkvarteret til FN i New York.

De har av FN-ambassadører og FN-ansatte fått høre hva organisasjonen står for og hva den utretter. Alle de unge skal i løpet av oppholdet holde et tre minutter foredrag rundt dette tema. Beste foredrag premieres og i 1997 var det en norsk student som vant denne spesielle konkurransen.

Fra Norge reiste den første gruppen ungdommer i 1995 og siden har 157 unge fra hele landet, fått denne muligheten til å fordype seg i FN-organisasjonens hensikt, mål og virke.

Det blir hvert år valgt ut 12 videregående skoler, klasse VK2 for ungdom i aldersgruppe 16 – 17 år, fra hele landet, etter faste retningslinjer. Tidligere har følgende skoler deltatt fra distrikt Møre. De er; Rauma Videregående, Volda Vidaregåande, Spjelkavik Videregående, Haram Videregående, Ulstein Videregående og i 2010 Sykkylven Videregående Skole.

Skolene som er valgt får tre stiloppgaver om FNorganisasjonen, og beste stilskriveren ved hver skole får anledning til å reise til USA. Oppholdet i USA varer i 14 dager, reise og opphold betales av Odd Fellow Ordenen.

For 2012 var det Fagerlia Videregående Skole i Ålesund som ble tildelt konkurransen. Torsdag 1. mars var det høytidelig utdeling av diplomer, blomster, pengepremier og gode ord.

Klikk for større bilde Klikk for større bilde Klikk for større bilde
En besvarelse var bedre enn alle de andre og den var skrevet av Anne Holst-Dyrnes. De to som delte andreplassen var Hege Helgesen og Alexandra Stensøe.

I en velfylt aula ønsket rektor br. Yngve Omenås elever og gjester velkommen og poengterte verdien av fredsarbeid og samarbeid som er noe av hovedpoenget med FNs virksomhet over hele verden. Han var glad for at Fagerlia hadde fått oppgaven i år og takket Odd Fellow for at de driver dette arbeidet for ungdom på en så utmerket måte.

Klikk for større bilde
Marie Gisniås, elev ved skolen, spilte gitar og sang en egen låt hun hadde kalt
Lost.

Marie Gisniås, elev ved skolen, spilte gitar og sang en egen låt hun hadde kalt Lost.

Storrepr. Jarle Remø fra Odd Fellow, presenterte medlemmene av arrangementskomiteen og redegjorde for konkurransen og bedømming av stiloppgavene. I tillegg har det vært personlige intervju på engelsk med de tre finalistene. Det er meget kompetente personer som har sittet i juryen. Remø var derfor sikker på at vinneren virkelig er den best kvalifiserte av samtlige deltakere. Han takket også skolen for det positive og gode samarbeidet de har vist.

Klikk for størrebilde
Avdelingsleder Linda Strand Kjerstad. Hun har fra første dag vist stor interesse for prosjektet
og samarbeidet har vært det aller beste, sa Storrepr. Jarle Remø.

Seks personer fra vårt distrikt har deltatt hittil og tilbakemeldingene forteller uten unntak at de har fått minne for livet! Årets  ørstepremievinner får møte ca. 200 ungdommer fra USA, Canada og Europa og være sammen med dem i 14 dager. Et tettpakket program sørger for at det blir tidlig opp og seint i seng og de strenge ordensreglene er der for å etterleves, sa Remø.

Når vinneren kommer hjem fra turen venter vi at det er tatt en del bilder fra oppholdet og at vedkommende kan fortelle om sine opplevelser ved besøket i verdensorganisasjonen. Vinneren med foresatte, samt de to andrepremievinnerne og representanter fra skolen vil bli invitert til en kveld på høsten i Odd Fellows lokaler for å vise lysbilder og fortelle fra turen.

Eks DSS Liv Brevik fra Rebekka logen delte ut diplom til de tre vinnerne og gratulerte dem med fine besvarelser. Men én besvarelse var bedre enn alle de andre og den var skrevet av Anne Holst-Dyrnes. De to som delte andreplassen var Hege Helgesen og Alexandra Stensøe.

Prestasjonen blir ikke mindre når vi vet at vinneren også er barnebarn til br. Ingebrigt Holst-Dyrnes!

Soga gratulerer!