BELØNNET: Karoline Vognild (17), Maren
Snøve (18) og Ingrid Giskeødegård ble
belønnet for oppgaveløsningene sine. Amalie
Veggen (nr.3 fra v.) gikk til topps og vant
USA-tur. Bak Ivar Sollie fra Odd Fellow, som
arrangerte konkurransen.

Tekst og foto: Morgan Frelsøy, avisa OPP

REISEVINNER
Oppdalsjenta Amalie Veggen (17) skrev og fortalte så reflektert at hun vant en fjorten dagers tur til USA.

17 åringen fra Lønset gikk til topps i en elevkonkurranse der oppgaven var å tolke den gyldne leveregel og om den er aktuell i dag.
Selv sier hun følgende om oppgaven til OPP:
- Oppgaven var ganske interessant og om et tema som interesserer meg personlig. Da føler jeg at det er litt lettere å utføre den, sier Amalie som går andre året på allmennfag på Oppdal videregående skole.
Ettersom premien for besvarelse blant annet innebærer besøk i FN-bygningen, forteller Amalie at hun tidlig bestemte seg for å lage hele presentasjonen på engelsk.
- Jeg føler det var enklere. Det har vært en lærerik oppgave, sier Amalie.
Det er andreklassingene på videregående skole som får delta i konkurransen.
- Denne gangen var det Odd Fellow i Oppdal som fikk arrangere konkurransen i vårt distrikt, forteller Ivar Sollie, Odd Fellows kontaktperson for «UNP – Odd Fellows and Rebekahs United Pilgrimeage for Youth».
Torsdag ble vinneren kåret i konkurransen som gikk ut på å utdype betydningen av «den gyldne leveregel» og om den er aktuell i dag.
Best av samtlige var Amalie Veggen (17), som i likhet med de øvrige elevene brukte Powerpoint til å presentere og utdype betydningen av regelen. Den gyldne leveregel er også kalt «nestekjærlighetsbudet», og er grunnleggende rettesnor i Odd Fellow.
UNPs hovedintensjon er å belyse FNs rolle i den globale verden – og gi ungdom fra USA, Canada og Europa sjansen til å møtes og få innsikt i FNs utfordringer.
Dette vil Amalie nå få større kunnskap om når hun som vinner av konkurransen belønnes med en tur til USA.

KAN FÅ TALE I FN
Presentasjonen ble vurdert av en jury som endte opp med å belønne fire elever der tre av dem fikk hver sin sjekk pålydende 500 kroner, mens Amalie får reise til USA 27. juni.
I juryen satt blant annet tidligere OVS-lærer Inger Lise Toftaker, som sier elevene har gjort en god jobb. Om vinnerens presentasjon, sier Toftaker: -Hun gjorde et meget godt inntrykk og var engasjert og reflektert.
Amalie Veggen medgir at hun er glad og forteller at hun gleder seg til å reise til New York.
- Jeg har aldri vært utenfor Europa. Det skal bli spennende å oppleve en så stor by. 11 andre fra Norge skal også være med. Og så er det flere fra andre steder i verden som er med og som vi kommer til å møt der borte.

-Hva gleder du deg mest til?
- Jeg gleder meg veldig til å oppleve byen. Og så gleder jeg meg til å dra til FNs hovedkvarter. Det blir spennende.

- Hvordan er opplegget der borte?
- Vi som reiser fra Norge gjør det for å representere landet vårt. Slik jeg har forstått, så skal vi som har vunnet turen få delta i en talekonkurranse. Går du til topps i den tror jeg du får snakke foran hele FNs hovedforsamling.

- Har du forhåpninger om å komme langt?
- Jeg vet egentlig ikke så mye om hva dette går ut på, så det er bare å prøve. At de gir oss mulighet til å få være med på dette synes jeg er kjempebra.