marie skarpaas karlsen
marie.karlsen@ba.no


Gleder seg: Liselotte Halland Wedervang (16) reiser
sammen med elleve andre representanter fra Norge til
USA, hvor de skal lære mer om FNs arbeid. Ved siden
av den mer seriøse delen av programmet er det også
lagt inn sightseeing.

Foto: Privat

 

Bergen: – Jeg setter stor pris på å få en slik mulighet, sier Liselotte Halland Wedervang.
     Hun går førsteåret på studiespesialiserende ved Laksevåg videregående skole og vant nylig Odd Fellows stilkonkurranse. I juli reiser hun til USA for å lære mer om FNs arbeid.

Vinkling som skilte seg ut
Temaet for konkurransen var FN og deres fredsarbeid, hvor Wedervang valgte å sammenligne verden med en skolegård, hvor «Den gylne regel» og FN-paktens normer og regler skulle styre og være retningsgivende for adferden.
     – Jeg tror hovedgrunnen til at jeg vant, var fordi jeg hadde en vinkling som skilte seg ut, sier sekstenåringen.
     Hver sommer samler Odd Fellows and Rebekahs United Nations Pilgrimeage for Youth (UNP) 350–400 ungdommer, til et utdannelse- og opplevelsesprogram i New York og USA. Programmet, som går over to uker, tar utgangspunkt i fellesforståelser for en bedre verden.
     Fra Norge reiser tolv ungdommer plukket ut fra Odd Fellows 24 distrikter. De velges ut gjennom stiloppgaver eller konkurranse på sin skole.
     – Liselotte hadde en fantastisk vinkling inn mot skolegården, så vi forsto godt hvorfor hun vant, sier Grethe E. Isdahl, distriktsansvarlig i Odd Fellow-Ordenen i Bergen.
     De reiser i midten av juli, og skal blant annet til New York og Washington. Liselotte forteller at hun ser frem til flere interessante foredrag.
     – Jeg har ikke vært der tidligere. Vi skal også på en ukes rundtur i USA, hvor vi blant annet får oppleve Niagarafallene, Grand Canyon og Frihetsgudinnen, sier Liselotte.
     Andrea Haugervåg fikk en andreplass i stilkonkurransen, og vant 1000 kroner. På tredje plass kom Christoffer Høyland Larsen.