Premature Anne i trening

Det ble tidlig bestemt at logen, i anledning sine fylte 25 år, skulle gi en gave til en verdi av kr 25 000, og gaven skulle ha et formål i tråd med våre verdier. Inspirert av loge nr. 128 Sarahs bamseprosjekt tok vi kontakt med ambulansetjenesten ved Sørlandet Sykehus i Arendal. På samme sted finner vi også Norsk Luftambulanse. Da de hørte om muligheten for å få et gaveønske oppfylt, meldte de straks sitt ønske om en treningsdukke for behandling av for tidlig fødte barn. Dukken omtales som premature Anne og har en pris som samsvarer med det beløpet vi tenkte å gi.

Premature Anne er en realistisk proporsjonert 25-ukers prematur treningsdukke, utviklet i samarbeid med American Academy of Pediatrics (AAP). Hun er utviklet for at man skal få den beste og mest realistiske treningsdukken å trene på. De første 10 minuttene er kritiske for et for tidlig født barn. Når komplikasjonene oppstår, må det handles raskt og korrekt. Premature Anne er designet for realistisk trening som kan bidra til å redde de aller minste livene. Hun er født i uke 25 og veier 750 gram. Hun har anatomisk korrekte luftveier, designet for å trene luftveishåndtering inkludert plassering av en ET-tube. Anne er kjøpt inn og er nå på plass hos Norsk Luftambulanse i Arendal.


Overlege Lars Jacobsen med Storrepr. Lisbet Brune t.v.
og Eks DSS Ingeborg Baust t.h.

Så, på vårt møte den 8. mai, kom han for å takke. Overlege Lars Jacobsen, medisinsk leder i Norsk Luftambulanse as’ base i Arendal. Og han kom ikke alene; med seg hadde han Anne, i en skinnende rød bag. Med lue og teppe og diverse utstyr. Kuvøsen veier 100 kg, den ble det litt vanskelig å frakte med seg.

Anne gikk fra den ene armkroken til den andre, det var mange morshjerter som banket et ekstra slag. Alle fikk holde henne. En av søstrene hadde sågar strikket en liten kjole til henne i den mykeste babyull. Denne skal hun ha på seg når hun ikke er i trening!

Lars Jacobsen fortalte om hvordan Anne skal brukes, og om hvor viktig det er for ambulansepersonalet å ha en slik dukke å trene på. Han demonstrerte innleggelse av ET-tube; en tube (rør) i luftveiene for tilkobling til respirator eller annen pustehjelp. Han viste også bruk av navlevene for iv-behandling/blodprøvetaking.

Han fortalte videre at de har ca 10-12 oppdrag per år som gjelder for tidlig fødte, og at de er 8 leger som ambulerer. Derfor er det svært viktig å ha en treningsdukke å øve på for å holde ferdighetene ved like.


Mangt et morshjerte slo et ekstra slag denne
kveldenMangt et morshjerte slo et ekstra slag denne
kvelden

På basen i Arendal holder Luftambulansen nå på med å lage et eget treningsrom. Der vil det bli montert en plakett med navn på givere som har gjort dette mulig. Rebekkaloge nr 93 Kaprifol vil få sitt navn der  – men det vil nok også bli plass til flere!

Det er en glede å gi, og enda større blir gleden når mottakeren kommer på besøk for å takke og demonstrere gaven som er mottatt. Vi kan være med på å redde liv.


Hun kom iført lue og babyteppe, og reiste hjem i en deilig
strikkekjole!