Lofotposten Publisert: 19. januar 2018, kl. 06:15
av Vilde A Drevland KlyveGAVE: Ruth Andorsen og Karin A. Bøhn fra Svolvær
Redningsforening overrakte en sjekk til John Karlsen og
Odd Fellow Ordenen.
Foto: Vilde Aurora Drevland Klyve 

– Dette er fantastisk, vi er kjempe glade for alle bidrag, sier John Karlsen, leder i Odd Fellow loge nr. 54 Lofotkjeden.

– Vi setter særlig pris på å få så store summer i en jafs. Både Odd Fellow i Svolvær, nasjonalt og Redningsselskapet.

Alle medlemmene i Odd Fellow skal hver samle inn 1000 kroner, dette kommer i tillegg til det, forteller Karlsen. Odd Fellow Ordenens landssak for 2016–2019 er å samle inn penger til ei ny redningsskøyte til Redningsselskapet. For at Ordenen skal få bestemme navnet på skøyta må de samle inn minst 60 % av det skøyta koster, som utgjør omtrent 25 millioner kroner.

– Alle kjenner noen som har hatt bruk for Redningsskøyta

– Det er godt å bruke pengene på prosjekt hvor vi vet hva pengene går til og vi føler vi gjør en forskjell, sier Karin A. Bøhn, hun er kasserer i Svolvær Redningsforening.

Navnet Ordenen har sett seg ut er RS Odd Fellow 3, skøyta skal være stasjonert i Bodø og klar til dåp april 2019, i forbindelse med Ordenens 200 års jubileum.

– Dette er jo viktig i den landsdelen vi bor hvor vi er avhengig av å ha redningsskøyta til stede, fordi det er det er mye havvirksomhet og vær. Det er en veldig god sak, og så er det jo veldig konkret slik at man kan se hva man har vært med å bidratt til, sier Karlsen.

– Bodø trenger en ny båt, så det er vi veldig glad for. Alle er vel i en situasjon hvor de kjenner til noen som har hatt behov for skøyta i løpet av årene, sier Bøhn inn.

Pengene kommer fra Grasrota

Odd Fellow Ordenen har tidligere finansiert to redningsskøyter sammen med Rebekkalosjen, til Redningsselskapet. RS 88 Odd Fellow var operativ 1973–2010 og reddet 71 liv. RS 90 Odd Fellow 2 var i operativtjeneste mellom 1974 og 2013 og reddet 40 liv.

– Pengene vi gir har jo bakgrunn i grasrota i Svolvær. Det er de som kjøper lodd og støtter oss som gjør at vi kan gi penger til Odd Fellow, vi er veldig takknemlige for den støtten vi får når vi selger lodd og varer i løpet av året, sier leder i Svolvær Redningsforening, Ruth Andorsen.

Under overrekkelsen av sjekken vet fremdeles ikke medlemmene i Ordenen at de har fått penger fra Redningsforeningen.

– Vi har godkjent å ta imot gaven på et møte, men nå har vi fått pengene og det skal jeg fortelle i kveld, forteller lederen og smiler bredt.