Tom Sætersdal (38) og Leonard Menes Sætersdal (2) fra
Alverstraumen på tur med Elias i Vågen.
Foto: MATS MYREDAL

21. april 2018, kl. 19:00

Av Mats Myredal

– Vi ligger med båten vår ved kaien her, så da vi så Elias i Vågen måtte vi ut og prøve, forteller Tom Sætersdal til BA.

– Det var veldig gøy, smiler sønnen Leonard Menes Sætersdal (2) sjenert.

LES OGSÅ: Redningsselskapet får millioner: – Dypt takknemlig
LES OGSÅ: Ferge havnet midt i redningsaksjon

Voksne fikk boller og kaffe, mens de minste fikk is og tur med den lille redningsskøyten og barne-TV-helten Elias, da Odd Fellow og Redningsselskapet lørdag hadde stand på Torgallmenningen og ved Shetlands-Larsens brygge.

– Vi har en omfattende landsaksjon hvert fjerde år. Denne gangen samler vi inn penger til ny redningsskøyte. En slik koster rundt 45 millioner kroner. Målet vårt er å samle inn minst 25 millioner kroner innen april 2019, sier Grethe Evelyn Isdahl, Stor Sire for Rebekkasøstrene på Vestlandet – den kvinnelige delen av Odd Fellow.


Grethe Evelyn Isdahl, distriktsstorsire for Rebekkasøstrene på
Vestlandet og Dag Kjetil Tufte, rådgiver for Redningsselskapet
region vest.
Foto: MATS MYREDAL 

– Jeg blir så glad

Klarer de målsettingen vil den nye skøyten da bli døpt «Odd Fellow III» i året ordenen fyller 200 år, og bli den tredje skøyten ordenen har skaffet midler til.

– I dag profilerer vi vår orden og Redningsselskapet, samtidig som vi selger pins og samler inn penger på Vipps og med bøsser. I ettermiddag synger også Shanty-koret på Torgallmenningen. Alle inntektene går til aksjonen, forteller Isdahl.

Dag Kjetil Tufte, rådgiver for Redningsselskapet region vest, synes at det er fantastisk at Odd Fellow velger å støtte Redningsselskapet.

– Jeg blir så glad. Dette er en enorm stor gave og ingen selvfølge. Tredje skøyten de finansierer. Helt utrolig, sier Tufte.

Skøyte på steroider

Siden oppstarten i 1891 har Redningsselskapet hjulpet over 600.000 barn, kvinner og menn, og reddet over 6.400 mennesker fra den sikre død, opplyser selskapet selv.

Tufte understreker at Redningsselskapet er helt avhengige av frivillighet og donasjoner for å få plass nye skøyter og eksistere videre som den eneste beredskapsaktøren som dekker hele den langstrakte norske kysten.

– Denne skøyten skal ha base i Bodø og er av Ulsteinklassen, som er våre største båter. Den er som de vi har her i Hordaland, men på steroider, og med den mest avanserte teknologien vi har. De har behov for litt større skøyter i nord. Denne blir et fantastisk tilskudd til beredskapen i Vestfjorden, sier Tufte.

Han passet på at de minste og foresatte fikk på seg redningsvester, som seg hør og bør, før rundturen på Vågen.

– Elias er enormt populær blant de små. Jeg regner med at flere hundre smårollinger får seg en liten tur på Vågen i dag, avslutter Tufte smilende.