Br. Ole Andreas Moss, Str. Dep. Stor Sire Tove Aalborg, OM Hans Jacob Jacobsen

Lørdag 31. mars 2012 var det nøyaktig 50 år siden loge nr. 67 Castrum ble instituert, og det var jo en selvfølge at en slik begivenhet måtte markeres.

Feiringen startet med festloge i Ordenslokalene i Festningsgt. 1 i Kongsvinger kl. 1400 for logebrødre og innbudte gjester. Søster Deputert Stor Sire Tove Aalborg var Storlogens representant, Distrikt Stor Sire Per Arild Nesje deltok fra Distrikt nr. 1, Storrepr. Johan A. Bye representerte vår moderloge nr. 2 Eidsvold, og ellers var innbudte gjester fra logene i ”eget hus”, andre nærliggende loger og venneloger tilstede.

Etter festlogen som ble gjennomført på en stilig og verdig måte ble det servert snitter og hvitvin i spisesalen.

Samtidig med festlogen var brødrenes ledsagere invitert til underholdning og lunsj i Herdahlsalen i Kongsvinger. Der var Eks OM Garmark vert, og gjestene fikk servert snitter og hvitvin og også en god porsjon underholdning fra Odalsunderholderne ”Ærje kjærringer”.

KULTURELT ARRANGEMENT

Kl. 1600 hadde alle benket seg i Vinger kirke, og det var også kommet til en del øvrig publikum siden denne delen av festlighetene var åpen for publikum.

Kantor Kalina Dimitrova spilte som preludium ”Våren” av Edvard Grieg.

Deretter var det Kongsvingers egen store pianist og æresborger Håvard Gimse som framførte 5 stykker fra ”Holberg Suite” op. 40, også disse komponert av Edvard Grieg.


Håvard Gimse

Br. OM Hans Jacob Jacobsen holdt deretter dagens hovedtale hvor han tok utgangspunkt i:
”Hva er Odd Fellow Ordenen”?
Han forklarte dette ved å fortelle om Ordenens formål, det etiske utviklingsprogrammet, Ordenens gyldne leveregel og budord og den utadrettede virksomheten.  Likeledes tok han for seg Ordenens historie med dens opprinnelse og utbredelse, Rebekkainstitusjonen, Ordenen i Norge og selvsagt vår egen loges historie.

Jubileumsgave på kr. 50 000,- ble overrakt Frelsesarméen i Kongsvingerdistriktet ved korpsleder Rune Berg, og givers ønske er at den skal brukes i Frelsesarméens lokale diakonale virksomhet blant barn og ungdom og rusmisbrukere.
 


Rune Berg og OM Hans Jacob Jacobsen

Rune Berg uttrykte et stort og hjertevarmt takk for gaven, og sa så at Frelsesarméen er kjent for sang og musikk, og han ville gjerne få gi tilbake en sang.  Han satte seg så til pianoet og framførte på en glimrende måte sangen ”His eye is on the sparrow” fra filmen ”Sisters Act” – en overraskende, men veldig hyggelig måte å vise sin takknemlighet på.

Håvard Gimse kom så inn igjen og framførte sin 2. avdeling av konserten, først to små sanger fra ”Sanger i originaltranskripsjoner op. 52” av Edvard Grieg, deretter fem stykker av fem forskjellige, norske komponister. Gimse er ikke bare en glitrende god pianist, men han har også en utrolig fin og lun måte å presentere de komponister og stykker som han spiller. Det skinte nok igjennom at han kunne tenkt seg et bedre piano i kirken da han før avslutningsnummeret ”Kjempeviseslåtten” av Harald Sæverud sa takk for seg og la til at kanskje også pianoet sa takk for seg. For oss tilhørere med begrenset musikalsk kunnskap var hans spill aldeles nydelig å lytte til, og han fikk velfortjent stående applaus for sitt glimrende pianospill.

Storrepr. Ragnar Bjertnes takket så vel Håvard Gimse som Kalina Dimitrova for deres flotte musikalske framføringer.  Han ga begge en blomsterbukett før kantor Dimitrova som postludium spilte ”Canon i D” av Johann Pachelbel.

Ved utgangen var det anledning til å gi et bidrag til Vinger Kirkes orgelfond, og innsamlingen innbrakte kr. 7500,-.

FESTBANKETT

Br. OM Hans Jacob Jacobsen ønsket velkommen til bords og introduserte kveldens toastmastere, Eks OM Ingvar Garmark og Eks OM Knut Østbøll. Søster Dep. Stor Sire Tove Aalborg utbrakte Kong Harald V’s skål, hvoretter Kongesangen ble sunget. Storrepr. Ragnar Bjertnes utbrakte en skål for Den Uavhængige Norske Storloge av Odd Fellow Ordenen hvoretter Ingvar Garmark orienterte om kveldens program, blant annet at menyen var den samme som ved banketten ved logens oppstart. Til forrett ble servert aspik med erter, remulade og toast og en tysk hvitvin, til hovedrett var det helstekt oksefilét med fylt artisjokk, broccoli, glaserte gulrøtter og kokte poteter med passende rødvin, og til dessert ble servert Isparfait med fruktsalat og sherry.

 

Etter forretten ble Dep. Stor Sire Tove Aalborg introdusert som kveldens første taler.
 


Str. Deputert Stor Sire Tove Aalborg

Hun startet med å gratulere med dagen og takket for invitasjonen. Hun fortalte at hun gjennom sin tid som Storembedsmann hadde vært med på sju 50 års-jubiléer i loger, men dette var første gang med brødre.  Hun sa at det var veldig flott med den omtalen som jubiléet hadde fått i lokalavisen Glåmdalen, og likeledes lovpriste hun arrangementet med konserten i kirken.

Dep. Stor Sire hilste fra br. Stor Sire Morten Buan som i sitt travle program denne gang hadde prioritert familien. Hum kom også inn på Kunnskapsløftet og sa i den forbindelse at Storlogen «ikke må gi dere mer enn dere kan ta imot»

”Ritualer og skikker skal dog stå fast, - det skal vi vokte over og ta vare på”.

Hun overrakte så til slutt Storlogens gave til jubilanten, en nummerert blomstervase i glass (nr.16) og med inskripsjon, laget av kunstneren May Karen Pedersen fra Drammen.

Etter hovedretten fortsatte talerekken hvor OM Hans Jacob Jacobsen først sa at det var med glede og med stor takknemlighet han var Overmester i loge nr. 67 Castrum, han henviste videre  til hva han hadde sagt i Kirken tidligere på dagen. Overmester takket deretter jubileumskomiteen med vel utført arbeide.

Mellom de mange talene og overrekkelse av gaver gikk praten livlig rundt bordet.

 


Br. Ole Andreas Moss

Som siste taler ble br. Ole Andreas Moss introdusert. Han var med i loge nr. 67 Castrum’s første kollegium, og han åpnet med å si at det var med ydmykhet, takknemlighet og respekt til Odd Fellow Ordenen og særlig loge Castrum at han ønsket å hedre  logen på 50 årsdagen.  Han sa at det var spesielt for ham å tenke tilbake på tiden fra han ble resipiert høsten 1957, - med broderforeningen og senere dannelsen av vår loge i 1962.  Han trakk fram sin fadder Johan Krohn som en foregangsmann for dette arbeidet.

Moss avsluttet med å ønske logen lykke til i all framtid, og han hadde et håp om at Odd Fellow Ordenens virksomhet ville få enda mer næring til å påvirke vårt folk til større medmenneskelighet.

 

Etter måltidet ble kaffe avec servert i tilstøtende lokaliteter, og festen fortsatte med dans utover i vårnatten, - en begivenhetsrik og meget vellykket dag og kveld tok etter hvert sin ende for mange fornøyde Odd Fellows og deres ledsagere.