- Vi ønsker å skulle invitere til et arrangement byens befolkning kan samles om. Samtidig kan vi få vist byens befolkning hva Odd Fellow Ordenen virkelig står for, sier Rita Landsverk fra Rebekkalogen Camilla Collett om julemarkedet som arrangeres lørdag 15. november.

- Vi begynner klokken 10.30 og holder på til klokken 16.00. Underveis blir det timeslotteri med masse flotte gevinster, og vi avslutter julemarkedet med en større trekning klokken 15.30. Da vil gevinstbordet virkelig bugne, sier Uni Wik fra Camilla Collett.

I gården i Festningsgaten 2 hvor Odd Fellowhuset ligger, blir det reist et større telt hvor det blir grilling og salg av pølser og sveler. Inne blir det en rekke salgsboder med et stort spenn av gjenstander som publikum kan få kjøpt. I andre etasje blir det cafe og fiskedam for barna.

 

Et familiearrangement

 

- Vi legger oss på en høy kvalitetslinje slik at dette kan bli en god opplevelse for alle som tar turen innom oss på markedsdagen, sier Landsverk.

- Dette er et familiearrangement hvor hele familien hvor foreldrene kan ta med barn og besteforeldre. Vi kan love en trivelig og uhøytidelig stemning, sier Hjalmar Kåløy fra Loge Skagerak.

Det er første gang alle logene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand går sammen om et så stort arrangement for å samle inn penger til et godt formål. Men det er langt fra første gang logene samler inn penger til ulike sosiale og veldedige formål.

Hver av de fem logene samler hver for seg årlig inn flerfoldige titusener av kroner som går til ulike mottakere, gjennom innsamlinger og lotteri i egen regi. Kirkens Ungdomsprosjekt og Kirkens Bymisjon er to av mange slike eksempler. Tidligere har logene gått sammen om å gi en større gave til behandlingsutstyr til Lillebølgen, og driver også cafeen på Lindrende Enhet ved Sørlandet Sykehus på Eg. På landsbasis har Ordenen to ganger tidligere samlet inn de millionene som var nødvendig for å kunne bygge barneby både i Malawi og El Salvador.

 

Barnas Stasjon

 

- Når vi nå gikk sammen om et felles arrangement, ville vi gjerne at pengene uavkortet går til et godt prosjekt lokalt. Valget var ikke vanskelig. Arbeidet som Blå Kors Kristiansand driver gjennom Barnas Stasjon, er så absolutt verd å skulle støtte, sier Frank Ellefsen fra Loge Skagerak.

Barnas Stasjon retter sitt arbeid mot å styrke foreldrekompetansen i familier med barn i aldersgruppen 0-8 år, der foreldrene strever med rus- og /eller psykisk helseproblematikk, hvor man hjelper til med veiledning, gode opplevelser og gode ferier.

- Arbeidet som drives fortjener virkelig all vår støtte, sier Agnes Bergljot Gjellestad fra Loge De Hvite Liljer.

Komiteen forteller at de rett som det er møter en del av de forestillingene som publikum har om hva Odd Fellow Ordenen er.

- Noen tror vi er en hemmelig orden, at vi møtes og driver med aktiviteter som ikke tåler dagens lys. Faktum er at vi driver vårt arbeid for å bli mer bevisste på de etiske valg og utfordringer vi står overfor som enkeltpersoner og samfunn. Vi baserer oss gode medmenneskelige verdier, og søker å gi medlemmene gode etiske holdninger, sier Selle Marie Horntvedt.

 

Besøke, hjelpe og oppdra

 

- En god Odd Fellow skal kjennes på sine holdninger i dagliglivet, og vise at Ordenens etikk er mer enn teori. Målet kommer også til uttrykk i det påbud Ordenen har gitt medlemmene helt fra starten i 1819, nemlig om å besøke de syke, hjelpe de trengende, begrave de døde og oppdra de foreldreløse, sier Gjellestad.

- Kanskje er vi ikke så «rare» som mange skulle tro, sier Brit Eili Lykkås fra De Hvite Liljer.

Nå håper komiteen at mange kjenner sin besøkelsestid og virkelig stiller.

- Her kan man gjøre mangt et kupp, og markedet er en fin anledning til å kunne starte julegaveinnkjøpene. Plass har vi nok av, og skulle vi etter endt markedsdag ha hatt flere hundre besøkende som virkelig har støttet opp om arbeidet som Blå Kors driver, hadde det virkelig vært flott, sier de driftige kvinnene og mennene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand.