logo

Søk

Rebekka- og Odd Fellow-losjene med kjærkomment tilbud ved kreftavdelinga i Ålesund

Et hjerte mot sjukehusfølelse

LINE HELGESEN lh@smp.no
STAALE WATTØ (FOTO) sw@smp.no


GRATIS: Siden 2004 har Rebekka- og Odd Fellow-losjene i distrikt 4 tilbudt gratis vafler, kaffe, te og saft til pasienter og pårørende ved kreftavdelinga ved Ålesund sjukehus. På bildet prosjektleder Jarle Remø (i midten) sammen med  Per Myklebust og Synnøve Angelfoss fra henholdsvis losje Liv og losje Gange Rolv.

Mens pasienter sier lukta av nystekte vafler tar bort litt av følelsen av å være på en institusjon, forteller losjemedlemmer at det gjør godt å kunne stelle i stand noe for andre. 

– Det blir en ganske høg stabel vafler i løpet av et år. De så langt siste talla vi har er fra 2015. Da stekte vi rundt 7.000 vaffelplater. Jarle Remø smiler fornøyd, der han står i resepsjonsområdet ved kreftavdelinga på Ålesund sjukehus. I ti av de snart 13 åra Rebekka- og Odd Fellowlosjene i distrikt 4 har tilbudt gratis servering til pasienter og pårørende ved avdelinga, er det med han som prosjektleder.

VETERAN: Synnøve Angelfoss har vært med på prosjektet siden starten. – Jeg setter stor pris på denne muligheta til å kunne gjøre noe for andre, sier hun.


Sponsa av næringslivet
Sirius Møre, som prosjektet heter, er muliggjort gjennom sponsormidler fra næringslivet.
– Og det som starta med et tilbud én dag i uka i april 2004, har nå blitt til et tilbud fire dager ukentlig. De i alt 15 losjene som har vært med siden starten bytter på å ha vakt, forteller Remø. Distriktet omfatter lagene på Åndalsnes, Sykkylven, Stranda, Ørsta/Volda, Hareid/ Ulstein/Herøy og Ålesund, og alle som går vakter må både skrive under taushetsløfte og gjennomføre kurs.

– Ei mulighet til å bidra
Da Sunnmørsposten var innom, mandag ettermiddag, var det Synnøve Angelfoss og Per Myklebust fra henholdsvis losje Liv og losje Gange Rolv i Ålesund som var på vakt.
– Jeg har vært med fra starten av og setter stor pris på denne muligheta til å kunne gjøre noe for andre. I løpet av disse timene treffer vi veldig mange positive og glade folk, og det på et sted der en ikke skulle tro det var så mange som var nettopp glad og positiv, sier Angelfoss.
– Jeg for min del har fått høreigjen på byen at folk synes vi gjør en god jobb. Veldig kjekt, supplerer Myklebust.

Om sjukehusfølelse
Kristbjørg Pettersen fra Ålesund er tidligere pasient ved kreftavdelinga og var på sjukehuset i går for etterbehandling.
– Det å komme inn døra her og kjenne lukta av nystekte vafler tar bort litt av sjukehusfølelsen. Da jeg gikk til behandling hadde jeg gjerne med venner eller familie, og når man blir sittende noen timer, slik man ofte blir, er det godt å kunne sende de ned for å hente ei nylaga vaffel, attpåtil av noen som står her frivillig. Dette er rett og slett et veldig positivt tiltak.

Odd Fellow Ordenen - Stortingsgt. 28 - 0161 Oslo - Telefon - 22 83 92 40 - Epost:odd.fellow@oddfellow.no
Odd Fellow Utstyr - Stortingsgt. 28 - 0161 Oslo - Telefon - 22 83 92 50 - Epost: of.utstyr@oddfellow.no