Noomi

Rebekkaloge nr. 22 NOOMI 1959 - 2014

Publisert

Den 11. oktober  1958 ble en ny Rebekkaforening startet i Stavanger. 25 søstre hadde gått over fra Rebekkaloge nr. 3 Vaar. Møtet ble ledete av S.D.S.S for Rebekka institusjonen. Bror Olav Ødegård. Navnet ble etter forslag fra Str. Margit Ingebrethsen ”Søsterkjeden”, og kontigenten ble satt til kr 1,- pr. mnd.

Til styret ble valgt:     Formann         Str. Margit Ingebrethsen

                                     Sekretær         Str. Sara Roth

Da den 28. november 1959 opprant, hadde foreningen hatt 22 møter med godt fremmøte og godt utbytte ved utlodninger og gaver fra søstrene. Str. Margit Ingebrethsen’s forslag til navn, ”Noomi”, og segl, ble godkjent av Den Norske Storloge. Logens segl viser Noomi som den sentrale skikkelsen mellom sine svigerdøtre Ruth og Orpa og har følgende symbolikk:

Noomi hadde mistet så meget. Først kom fattigdom og hunger og drev henne sammen med familiene bort fra hjemmet til et fremmed land. Hun mistet sin mann og sønner to. Det som gjorde Noomi rik midt i sine store tap, var at hun ikke gjorde krav på noe. Da svigerdøtrene fulgte henne på veien, sa hun at de måtte snu og vende tilbake til sine slektninger og venner. Noomi var ikke selvopptatt. Omsorgen for andre var hennes styrke. Noomi’s livsførsel hadde gjort sin virkning. Ruth kunne ikke skilles fra henne. Gjennom Noomi hadde Ruth lært å frykte og elske den eneste sanne Gud. Ruth sa: Din Gud er min Gud.

Den verdige og høytidelige instituering av Rebekkaloge nr. 22 Noomi ble foretatt av Rådspressident Str. Oldfrid Boceheli med assistanse av rådsmedlemmer. De fleste utenbys loger samt Rebekkaloger og Odd Fellow loger i Stavanger var representert ved sine Overmestre. Selvskreven var Bror S.D.S.S Olav Ødegård som hadde fulgt oss med interesse helt fra starten.

Det ble gitt mange varme ønsker og gode ord fra Rådspresidenten som sa at vi hadde fått et vakkert navn, hentet fra Ruth’s bok i Bibelen.

Seremonien ble innledet med at Eks. OM Str. Olga Imsland, Str. Margit Ingebrethsen, Str. Wally Husebø, Str. Sara Roth og Str. Magnhild Gjessen ble overrakt den nye logens fribrev og ble logens Chartermedlemmer. De valgte søstre ble deretter innsatt i sine embeder.

                        OM      Str. Margit Ingebrethsen

                        UM      Str. Wally Husebø

                        Sekr.    Str. Sara Roth

                        Kass.    Str. Herdis Haaland

                        Skm.    Str. Magnhild Gjessen

Etter møtet kjørte mann i buss til hotell Atlantic hvor festmiddagen ble avhold. Str, Andrea Malde leste en prolog som hun selv hadde skrevet. Videre var det undereholdning med sang og musikk.

Logens første termin ble travel. Økonomien måtte trygges og utadvendt arbeid planlegges. Det begynte med at man til jul arrangerte en kosefest for eldre, enslige damer. Hver av gjesten fikk overrakt en liten pengegave.

Logen har gjennom årene hatt dyktige embedsmenn som har lagt vekt på at logemøtene skal foregå på en verdig og seremoniellmessig riktig måte. Deres arbeid har igjen inspirert søstrene, noe som vises på den høye fremmøte prosenten.

Logens arbeid innad og utad har vært meget godt. Logens nevnder har virket etter de til enhver tid gitte retningslinjer og utført sine ulike oppgaver i takt med logens ånd og behov.

I 1977 knyttet vår loge vennskapsbånd med Rebekkaloge nr. 31 Benedikte i Århus i Danmark. Etter å ha mottatt invitasjonen, reiste 29 søstre på besøk til Århus. Logen hadde i den anledning flyttet sitt møte til en lørdag og det ble en minneverdig opplevelse både fra logemøtet og søstermåltidet.

I 1978 fikk vi den glede å kunne tildele 7 Odd Fellow Brødre Rebekkagraden, og i 1982 hadde vi igjen gleden av å tildele ytterligere 3 Brødre Rebekkagraden. Ved begge tildelinger ble alle trinn tatt på samme kveld.

I flere år har planen om  nytt logebygg vært levende og i 1979 var planen kommet så langt at en måtte se seg om etter midlertidige lokaler, da Ny Olavskleiv 17 skulle rives.

Det var med vemod søstrene tok avskjed med sine Ordenslokaler. Den 29. september 1979 fikk vi våre midlertidige Ordenslokaler i Bøndernes Hus. Innvielseseromonien ble ledet av Eks. DSS br. Leif Wilh. Tuman og Eks. Storsekretær br Leif Castbeg Voss. Det ble en vakker og rik opplevelse for de 140 søstre og brødre som var samlet.

Men atter en gang måtte våre loger se seg om etter nye midlertide lokaler. Denne gang på Viste strandhotell, og den 01. februar 1983 foretok SS br Erik Evjen med sine embedsmenn den høytidelige vigsling. Da planene om nybygg på vår gamle tomt måtte falle bort, skulle huskomiteen se seg rundt etter dertil egnet sted.

I 1983 ble huset til Ynglingen kjøpt og dette fikk navnet Odd Fellow Gården. Et ypperlig dugnadsarbeid ble utført av brødrene i logene og søstrene møtte villig opp til kaffekoking, vasking, maling etc.

Og så kom dagen da vårt nye Ordenshus skulle innvies. Den 12. og 13. april 1985 ble våre 2 logesaler vigslet av SS Erik Evjen og hans embedsmenn.  I hallen er det murt inn et skrin med dagens mynter og dagens avis. Denne minneplaten ble avduket den 12. april. Den har følgende ordlyd:

Odd Fellow Gården Stavanger AS

Innviet til Ordensbruk av

Stor Sire Erik Evjen

12. – 13. april 1985

Ved taffelet 12. april var det tilstede 170 brødre og søstre. Den 13. april var det 110 brødre og søstre samlet. Det ble da understreket at vi hadde fått landets flotteste Ordenshus.

I alle år har logens sosiale arbeid vært allsidig og søstrene har bidradd med stor entusiasme i alle saker.

På lokalt plan kan nevnes: Hjelp til Velferden med utdeling av middagsmat. Denne hjelpen gikk over til ”Skipper Worse” og varte i mange år. Slumsøstrenes arbeid for gamle, døve og blinde har i adskillige år fått pengegaver til jul. Også flere avdelinger ved Stavanger Universitetssykehus har gjennom årene fått tildelt slike gaver øremerket spesifikke prosjekter. Luftambulansen lokalt er også en fast mottaker av støtte fra logen. I mange år  - før lignende tiltak ble iverksatt i Stavanger – ble det gitt støtte til driften av Samprosjektet ved Haukeland Sykehus i Bergen. Nå er det prosjektet SiRius / OF 100 i Stavanger som siden oppstarten har fått årlige driftsmidler samt at brødre og søstre deltar i arbeidet.

Fra første Julemesse i 1985 som i begynnelsen ble avholdt av bare Noomi og siden har utviklet seg til å omfatte alle Rebekkaloger i Stavanger, har Syforeningen i Noomi gitt betydelige midler til gaver og prosjekter i Stavanger-regionen, bl.a. Slagforeningen i Rogaland og Rogaland Kreftforening – midler som kommer på toppen av selve logens sosiale arbeid utad.

Alle 4 syforeninger i Stavanger har også flere ganger gått sammen om større gaver for eksempel gitt utstyr til sykehuset i form av apparat til måling av resturin, spesielt for nyresyke pasienter.

På landsbasis har søstrene for eksempel støttet: Multippel Sklerose Forskningsfond, bygging av redningskrysserne ”Odd Fellow I” og ”Odd Fellow II”, Gi-din-hånd aksjonen, Aksjon Flyktning 79, Ekkokardiogram til Rikshospitalets Barneavdeling, Odd Fellow Medisinske Vitenskapelige Forskningsfond og bygging av SOS barneby i El Salvador i Sør-Amerika og i Malawi.

Ved feiring av Rebekkainstitusjonen 100 år i Norge er det gitt betydelige midler både på landsbasis og lokalt. Lokalt er oppgaven for Rebekkalogene i Stavanger og Sandnes, på to Lindrende Enheter, å innrede spesialrom med navnet ”Rebekkastue”. Disse står begge ferdige i dag.

Fra 1958 hvor foreningen var registrert med 25 medlemmer, er logen vokst til et medlemstall på 107 søstre. I pakt med logens lære og forskrifter har vi utviklet oss til livskraftig og virkelysten søsterflokk. Organisasjonsmessig er også vi på vei inn i data-alderen og dette stiller nye og større krav til medlemmene. Til tross for høy gjennomsnittsalder, må en kunne si at overgangen har skjedd og skjer uten de store problemer, takket være søstrenes pågangsmot og innsatsvilje.

Logens etikk og målsetting er den samme i dag som ved stiftelsen i 1959, men samfunnet rundt oss har endret seg radikalt og dermed også de oppgavene vi påtar oss utad. Det er et stort sprang fra datidens deltakelse i innsamling av klær og sko til Frelsesarmeen og til å bidra til bygging av en redningskrysser eller en hel barnelandsby i en annen verdensdel.

Som vår første OM Margit Ingebrethsen sa i en tale ved bordet en gang:

”Ord er bare en tom lyd, om de ikke omsettes i handling”

Følger vi denne oppfordringen, kan Rebekkaloge nr. 22 Noomi se fremtiden i møte med håp og forventning.