Her vil vi holde dere orientert om det som har interesse for logearbeidet, samt andre ting av allmenn beslektet interesse.

Du må ha Adobe Acrobat Reader for å kunne lese PDF filer. Hvis du ikke har programmet kan det lastes ned gratis fra www.adobe.com.

Tonjer fyr Haugesund, ved innseilingen fra nord "Slettå"

  

Tonjer fyr er en fyrstasjon fra 1846 som ligger på Sørhaugøy, den nordligste av Vibrandsøyene, nordvest for Haugesund sentrum.
Anlegget består av en hvit bygning med tårn, et rødmalt sjøhus og brønner. Her har tidligere vært uthusbygning og oljebod. Tonjer er et led-fyr og ett av 20 fyr bygd i perioden 1840 - 1850. Det var det rike sildefiske utenfor Haugesund fra 1808 - 1870 med økt handel og utenriksfart som økte behovet for flere fyrlykter. På øya er det også rester av anlegg fra 2. verdenskrig.
Sørhaugøy er ikke landfast eller forbundet med de andre Vibrandsøyene. Fyret ble nedlagt i 1952 og kjøpt av skipsreder Knut Knutsen. På 1970 tallet gjennomgikk det en større rehabliitering i regi av frivillige og ble gitt i gave til Karmsund museum. Siden den gang har Haugesund sportdykkerforening disponert fyret og hatt ansvar for vedlikehold.
Tonjer ble fredet ved lov i 1998 som ”særlig velbevart fyranlegg” dvs at få inngrep har endret dets autentiske karakter.