Tirsdag den 7. mars 2017 hadde Loge 157 Vågsfjord invitert Emma Johansen til å holde et foredrag om sin opplevelse av å være deltaker på dette opplegget.

UNPs intensjon er å belyse FNs rolle i den globale verden. Gjennom dette vil Odd Fellow gi norsk ungdom en bred bakgrunn for FNs fredsbevarende og humanitære virksomhet over hele verden.

Temaet i 2015 var «Den Gyldne Leveregel i vår tid». Da hun var en av totalt 10 ungdommer som reiste fra Norge, kan vi med sikkerhet si at hun hadde gjort en solid jobb med forarbeid og ikke minst presentasjon av sin oppgave.

Turen startet med en overnatting i Oslo for å bli bedre kjent med de andre deltagerne samt reiseleder. Opplegg er en uke i New York (hoveddelen av tiden) og Washington samt en uke i Canada.

Når de kom til New York, ble det noen hektiske dager i storbyen. For å rekke å komme over flest severdigheter, ble det lite med søvn. Høydepunktet var nok likevel å få besøke FN, hvor de tilbrakte tre dager. Første dagen var det omvisning i bygget, mens de to neste dagene gikk med til å høre på ulike foredrag.

Første stopp i Canada var i Gettysburg, som har mye historie helt tilbake fra den amerikanske borgerkrigen. Her ble de guidet i felles buss, hvor guiden hadde høyt tempo på informasjonen og fikk dermed kallenavnet «Mitraljøsen» av reiselederen. I løpet av turen i Canada besøkte de seks ulike loger, hvor de ble tatt veldig godt i mot og følte seg velkommen. Videre var det bla en tur til berømte Niagara Falls, som ligger på grensen mellom provinsen Ontario i Canada og delstaten New York.

Det var en stor overgang å komme fra New York og til Canadas hovedstat Ottawa. Her var det mye roligere og ikke så mye stress med å få sett på flest mulig severdigheter. Under oppholdet var det hetebølge, hvor det var opp mot 40 grader i skyggen. Når vi tenker på at man i denne temperaturen ble en del venting for å komme inn i bl.a. FN-bygningen, så var det nok godt å komme hjem til et klima som vi er vant til.

På en slik tur møter man andre ungdommer som har ulike kulturer, og dermed blir det kanskje andre regler å forholde seg til enn det man er vant til. Det var ganske strenge regler, ble disse brutt kunne man bli sendt hjem og måtte da også betale dette selv.

Foredragsholderen kunne trygt anbefale en slik tur til andre. Hun har skaffet seg mange nye venner som hun fremdeles holder kontakt med.

Loge 157 Vågsfjord vil få takke Emma Johansen for et flott og lærerikt foredrag, og vi ønsker henne lykke til med fremtidige studier.

UM, Jon-Harald Ekman