Klikk for større bilde

De to loger inngikk for 5 år siden en vennskapsavtale om å besøke hverandre hvert annet år, annenhver gang på hvert sted. Loge Voluntas besøkte sine danske venner i 2008 for første gang og da med en tropp på hele 68 deltakere. Vi fikk gjenbesøk i 2010 da 35 danske venner kom til Gjøvik. Denne gangen var det vår tur til igjen å besøke Herluf Trolle.

Vi var denne gangen en gruppe på 31 deltakere hvorav de fleste er logebrødre eller –søstre.

Det har utviklet seg opp et meget godt vennskap mellom de to loger og gjensynsgleden var stor. Det var lagt opp til et rikt og tett program. Fra vi ble hentet på Kastrup fredag ettermiddag til vi ble levert der igjen søndag aften har det gått i ett. Fredag etter innkvartering ble vi tatt med til den flotte bystyresalen hvor det ble gitt en orientering om den sammenslåtte storkommunen Næstved. Deretter var det vennskapsaften med en god dansk middag med alt som hører til.

Klikk for større bilde
Lørdag var avsatt til besøk på Gavnø Slott

Lørdag var avsatt til besøk på Gavnø Slott, Slottskirken og på Slottsbryggeriet. Vi ble fraktet i båt på kanalen til Gavnø og ble her mottatt med saluttkanoner. Danskene vet å sette pris på sine norske venner. Etter omvisning i slottskirken og på slottet med verdens største private malerisamling fikk vi en orientering om bryggerifagets hemmeligheter. Det ble smakt på flere sorter øl som produseres her og stemningen ble løftet om mulig enda ett hakk.

Kvelden ble startet med et kort felles logemøte for de to loger mens ledsagerne ble underholdt i salongen. Så ble det servert et flott festmåltid. Næstveds borgermester Karsten Rasmussen med frue deltok også og satte en ekstra spiss på aftenen. Ved danskenes besøk på Gjøvik for to år siden var vår ordfører Bjørn Iddberg med frue representert på banketten som ble holdt da. Det ble i talene uttrykt glede over at også foreninger i tillegg til de kulturavtalene som er inngått mellom vennskapsbyene bidrar til å styrke og utvikle samholdet mellom byene. Både ved bordet og etterpå ble vi underholdt av et 5-manns orkester.

Som tegn på det gode vennskapet mellom logene overrakte Voluntas sin overmester Nils Leif Nilsen en flott krystallvase fra Gjøvik Glassverk til Herluf Trolles overmester Kurt Henckel.

Søndag ble vi fraktet i buss gjennom det skjønne sør-Sjællandske landskapet til København hvor vi fikk en flott omvisning i Odd Fellow Palleet.

Den pensjonerte danske hoff-fotografen Jørgen Kølle bidro med å forevige besøket med mange flotte bilder.

Etter en flott helg var alle deltakerne enige om at Det er godt å være norsk i Danmark – og særlig i Næstved.
 

Klikk for større bilde
Logenes overmestre, OM Nils Leif Nilsen (til venstre) OM Kurt Henckel (til høyre)
Klikk for større bilde
Overmester Kurt Henckel mottar en krystallvase fra Gjøvik Glassverk som gave fra den norske logen.
Klikk for større bilde
Næstveds borgermester Karsten Rasmussen med frue