Ansiktsmaling fra fjorårets marked falt i god
smak hos barna.

De to kan love et allsidig og innholdsrikt julemarked, et marked for både små og store.

- Vi må jo tro at dette kan bli byens største julemarked, og at mange kjenner sin besøkelsestid, møter opp og virkelig støtter en god sak, sier Gjellestad og Ellefsen.
- Vi ønsker å skulle invitere til et storarrangement som hele byens befolkning kan samles om. Samtidig kan vi få vist byens befolkning hva Odd Fellow Ordenen virkelig står for. Julemarkedet er et ledd i Odd Fellow Ordenens endrede ansikt hvor vi har gått fra å være en lukket orden til å bli en mer åpen orden. Vi vil gjerne vise ansikt utad, og fortelle publikum om hva vi driver med, sier Gjellestad.

Brukt- og antikkmarked

I kjelleren på logehuset blir det en brukt- og antikkmesse.
- Her kan publikum finne alt fra høvelbenk til serviser og teskjeer, reisesenger og dukkeseng, barnestoler og filmfremviser. Vi har fått inn mye allerede, så det blir nok stappfullt og mye spennende å kunne få tak i når julemarkedet åpner kl. 10.30 lørdag 19. november, sier Gjellestad.
Gjellestad og Ellefsen kan også love en større salgsmesse i 1. etasje, med hjemmebakte kaker i alle varianter, hjemmebakt brød og julebrød, syltetøy og et innholdsrikt sildebord – og marmelade.


Hjalmar Kåløy og Frank Ellefsen vil servere
lapskaus og sveler i bakgården.

40 kilo med marmelade!

- Et par av oss jentene kjøpte 40 kilo med ingrediensene som skal til for å lage marmelade, så det blir i hvert fall nok marmelade å få kjøpt, ler hun.
Det er også blitt plukket godt med rabarbra, slik at det trolig heller ikke blir manko på rabarbrasyltetøy.
Det blir også håndarbeider; strikkevarer og heklevarer, og ellers et bredt spekter av håndarbeider, samt julepynt og «nisser og dverger».
- Vi har brukt hele høsten på å komme sammen og ha felles lagedager, og mange har også sittet hjemme og strikket og heklet. Julemarkedet er noe alle bidrar til og engasjementet har vært stort, sier Gjellestad

Kafé i 2. etasje

I 2. etasje blir det kafé som vil være åpen under hele julemarkedet.
- Vi smører smørbrød og det blir også salg av sveler, kaker og pølser. I gården reiser vi et telt, har bålpanne og serverer lapskaus og lapepr.
Underveis blir det også ulike lotterier, et større kransekakelotteri, og et vel av gevinster og flotte gjenstander. Det hele avsluttes med en større trekning på ettermiddagen.
- Da vil gevinstbordet virkelig bugne, sier Ellefsen.
I gården i Festningsgaten 2 hvor Odd Fellowhuset ligger, blir det salg av lapskaus, lefser og gløgg. Grillen vil putre og gå hele dagen, og det blir også fiskedam og ansiktsmaling for barna, hvor flere fra Rosegården er med for å stå for malingen.


Stinn brakke under fjorårets salgsmesse.

Et familiearrangement

Både Gjellestad og Ellefsen streker under at man har lagt seg på en høy kvalitetslinje slik at dette kan bli en god opplevelse for alle som tar turen innom oss på markedsdagen.
- Dette er et familiearrangement hvor hele familien hvor foreldrene kan ta med barn og besteforeldre. Vi kan love en trivelig og uhøytidelig stemning, sier Ellefsen.
Julemarkedet hvor alle logene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand går sammen om et så stort arrangement for å samle inn penger til et godt formål, ble arrangert første gang i 2014, og det ble samlet inn 80.000 kroner. I fjor kom det inn 90.000 og målet i år er klart:
- Å samle inn 100.000 kroner, hvor inntektene uavkortet går til Kirkens Ungdomsprosjekt, KUP, sier Ellefsen.
- Arbeidet som drives fortjener virkelig all vår støtte, sier Gjellestad.

Etiske valg

- Faktum er at vi driver vårt arbeid for å bli mer bevisste på de etiske valg og utfordringer vi står overfor som enkeltpersoner og samfunn. En god Odd Fellow skal kjennes på sine holdninger i dagliglivet, og vise at Ordenens etikk er mer enn teori. Målet kommer også til uttrykk i det påbud Ordenen har gitt medlemmene helt fra starten i 1819, nemlig om å besøke de syke, hjelpe de trengende, begrave de døde og oppdra de foreldreløse, sier de to.

Direkte pengegaver

- Her kan man gjøre mangt et kupp, og markedet er en fin anledning til å kunne starte julegaveinnkjøpene. Plass har vi nok av, og skulle vi etter endt markedsdag ha hatt flere hundre besøkende som virkelig har støttet opp om arbeidet som KUP driver, hadde det virkelig vært flott, sier de driftige kvinnene og mennene i Odd Fellow Ordenen i Kristiansand.
- Er man med i Ordenen, men ikke har anledning til selv å komme, så send med noen kroner til andre du vet skal på julemarkedet. Det er også dem som har valgt å gi en gave direkte. Vi har allerede fått inn over 10.000 kroner i direkte gaver, penger som er blitt gitt ved å overføre til julemarkedkontoen vår, 3000.32.14911, sier Agnes Gjellestad og Frank Ellefsen.