Tekst: Nettavisredaktør Erling Nordsjø


Klikk på bilde for å se video

          Onsdag 4. januar går Geir Solhaug, Odd Fellow bror i loge nr. 10 St. Hallvard, med sin reketråler Luna sørover mot Tofteholmen utenfor Hurumlandet. Han har med seg en mann og de har gjort sitt siste kast den dagen før de skal tilbake til Rådhuskaia i Oslo med ferske nykokte reker.
          I det de er i ferd med å heise inn dagens fangst, kjennes en merkelig lukt i båten.
          Tidligere hadde Geir fått montert et nytt kjøleskap i salongen foran, men det hadde ikke fungert som forutsatt, og det ante ham at her var det var noen som var i veien.
          Da han åpnet døren til salongen ble de møtt med et vell av røyk og flammer.
          Ved hjelp av båtens slukkeutstyr, prøvde de å få bukt men brannen, men skjønte fort at de ikke maktet å få kontroll over situasjonen.

Kanal 16, Tjøme Radio
          «Dette er fiskebåten Luna.
          Brann i båt.
          Posisjon: Nord 59.83,48 – Øst 10.56,93
          To mann om bord.
          Vi trenger hjelp!»
var meldingen som ble sendt på kanal 16 til Tjøme radio.

Assistanse var ikke langt unna
          Meldingen ble oppfattet av RS 162 Klaveness Marine som lå ved Oscarsborg, 6 – 7 nautiske mil lenger inn i Oslofjorden. I løpet at 16 – 17 minutter var den ved havaristen!
          Ei lita jente på land så at det var brann i en båt. Hun sa fra til sin mor som varslet brannvesenet i Hurum. I løpet av 19 minutter var også de på plass med sin brannbåt.
          Kystvaktskipet KS Nornen, som lå nede ved Bolærne utenfor Tønsberg oppfattet også nødmeldingen, og var ved havaristen i løpet av 30 minutter.
          I tillegg oppfattet et redningshelikopter som drev øvelse like i nærheten nødsignalet, og «Sea Kingen» var over havaristen i løpet av kort tid.

Koordinert redningsaksjon
          Fiskeskipper Geir Solhaug berømmer den koordinerte redningsaksjonen. Redningsselskapet med sin korte respons tid, og profesjonelt mannskap og utstyr. Samarbeid med Hurum brannvesen og røykdykker, og KS Nornen med etterfylling av trykkluft.

Et tankekors
          Han sier også at det er et tankekors at Norges største maritime redningsorganisasjon skal være privat drevet, basert på idealisme og private tilskudd.
          En slik viktig funksjon bør være i mye større grad et offentlig ansvar, mener han.

Odd Fellow Ordenens landssak 2016 – 2019
          Nettopp fordi Redningsselskapet selv må sørge for tilskudd til drift og vedlikehold, har Odd Fellow Ordenen valgt at sin landssak 2016 – 2019 skal være å samle inn minst 25 mill til bygging av en ny redningsskøyte i Ulsteinklassen.
          Den nye redningsskøyta skal døpes i april 2019 i forbindelse med Ordenens feiring av sitt 200 års jubileum.
          Redningsskøyta vil bli stasjonert i Bodø/Træna og redde mange liv fremover.