Klikk på bildet for å se en flott visuell artikkel fra NRK om det viktige bidraget fra Herøy brann og redning
Bilder tatt av Thomas Velle:

Fra venstre: Halvor Kongsmo, Dag Kåre Ditløv, Pål Berge, Erlend Nikolai Berg, Odd Steinar Rønne, Morten Johan Brøndmo og Thomas Velle

Pr. i dag har Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte levert 46 brannbiler og ambulansekjøretøy, samt 5 semitrailere fulle av sårt tiltrengt utstyr.

Dersom de klarer å finansiere neste transport, har de klar 9 brannbiler og 3 ambulanser for levering medio desember.

 

Thomas Velle skriver 9. august:

Etter mange uker med forberedelse og iherdig dugnadsinnsats for å få brann- og ambulansebiler klare for avreise til Ukraina, var vi klare morgenen lørdag 9. juli. Vi startet på brygga i Drammen og satte kursen mot Svinesund hvor vi hadde et stopp for tollklarering av våre i alt 9 kjøretøyer. Det var denne gangen 5 brannbiler, 2 ambulanser og to varebiler som ble kjørt ned av 16 engasjerte brann og redningspersonell fra hele Norge. Vi var også innom brannstasjonen i Asker og Bærum, hvor vi fikk donert fulle dieseltanker fra deres tankanlegg til alle bilene. 

Dette er den fjerde leveransen vi tar, min tredje, og vi har som gruppe fått god erfaring i gjennomføring, logistikk, toll, og opplæring av ukrainsk brann og ambulansepersonell. Reisen langs svenskekysten gikk greit unna, før vi tok nattseilingen fra Karlskrona til Gdynia i Polen. Søndagen kjørte vi gjennom Polen og kom frem til den Ukrainske grensen rundt midnatt søndag. Ny runde med tollpapirer ut av EU og inn i Ukraina.

Vel fremme i den lille byen Rava Ruska ca. 6 km inn i Ukraina, ble vi møtt av et stort mottaksapparat. Det var ca. 15 ukrainske brann og redningsarbeidere, som umiddelbart gikk i gang med å gå igjennom bilene og ville ha opplæring, selv om klokken var 05 på morgenen. Det var planlagt en markering av i alt 30 biler vi har levert, men det ble raskt avlyst da vi fikk vite at et 80 talls flyktninger, flesteparten barn fra et ødelagt barnehjem, skulle komme på morgenen kl 0800. Det ble en svært kort nattesøvn, og vi ble vekket av barnegråt og mye mennesker som kom inn i kasernen der vi lå. 

Det var sterkt å komme så helt tett innpå flyktningene. Små barn, gamle skrøpelige mennesker som ble båret inn, kvinner som ammet babyer, og som bar alt de eide i plastposer og enkle kofferter. Mine ord blir fattige, jeg klarer rett og slett ikke å beskrive alle inntrykkene og tanker som går igjennom hodet når man blir et sannhetsvitne på en humanitær katastrofe midt i Europa i 2022. 

Noen av de norske brannfolkene hadde ikke sovet, men kjørt til en nattåpen butikk og tømt den for blader, små leker og sjokolade som ble gitt til barna. Det ble veldig godt tatt imot, og jeg vet ikke hvem som gråt mest - barna av glede eller brannfolkene som var vitne til den tragiske situasjonen. Men det føltes så godt å hjelpe!

Noen trønderske brannfolk hadde tatt med seg sodd som ble tilberedt og gitt ut til de ukrainske brann- og redningsmennene. Det falt i god smak og alle fat var tomme etter endt måltid. Etterpå fikk alle som hadde vært med fra Norge diplom eller medalje fra den ukrainske stat som takk for betydelig humanitært arbeid for den ukrainske befolkningen. 
Jeg vil rette et stort takk til Odd Fellow for å gjøre denne leveringen av brann og redningsutstyr mulig med deres donasjon på kr. 100.000. Vi i Norsk ukrainsk brann og ambulansestøtte er helt avhengige av deres donasjon for å kunne gjennomføre vårt oppdrag. Hver eneste krone går til aktivt humanitær innsats, det er ingen som får lønn, våre sjåfører dekker sin mat og drikke selv underveis. 
Tusen takk mine brødre i Odd Fellow!

Hva gjør vi videre; Vi har allerede planlagt neste levering i starten/midten av september med 7 brannbiler til, nok en gang kvalitetssikret og fullstappede med moderne redningsutstyr. Vi kan dessverre ikke stoppe vårt arbeid ennå, da dette er en pågående humanitær katastrofe. Hvis det er noen av mine brødre som har spørsmål eller ønsker mere informasjon, ta gjerne kontakt; Thomas Velle, mobil 917 02 225, epost th.velle@gmail.com

Tomas Velle skriver bl.a. på facebook 1. november:

  • Da gikk overlevering av 8 brannbiler, 2 ambulanser og en full semitrailer gjennomført som planlagt! Norsk-ukrainsk brann og ambulansestøtte sitt team har levert! Bilene ble gjennomgått og opplæring gitt av norsk brannpersonell til ukrainske kolleger.
    - -
  • Takk for alle dere som støtter oss i dette arbeidet!
    Vi er helt avhengig av dere som donerer biler, gir redningsutstyr, Vippser dieselpenger, lar oss låne lager, og gir personell fri til å gjøre denne jobben. 

Vi trenger fortsatt finansiering. Vil du støtte vårt arbeid? 
Norsk-ukrainsk brann- og ambulansestøtte mottar ingen form for statlig støtte. Vi er helt avhengig av donasjoner for å finansiere transporten av biler og livreddende utstyr til Ukraina. 

Dieselpenger blir igjen vår største kostnad, takk til alle som støtter oss. Vipps 746679.