Likevel glemmer mange at det hele handler om HVEM som skal ha tilgang til informasjonen du legger ut.

Sett deg nøye inn i de forskjellige innstillingene under ”Personverninnstillinger” på profilen din. Der kan du enkelt styre tilgangen til informasjonen du legger ut. En god huskeregel er at du ikke deler mer informasjon med fremmede enn du ville gjort i en stor forsamling med fremmede.

Det er jo først og fremst DET Facebook er. En stor samling av fremmede. Eventuelle venner og tidligere klassekamerater som søker etter deg finner deg jo ved hjelp av navnet og kanskje et bilde.

Noen er selvfølgelig mer eksponeringsvillige enn andre, men tipsene under er ment som en liten rettesnor for deg som er ny på Facebook, samt deg som har vært her en stund uten å tenkt noe særlig på sikkerheten.
Over en halv milliard mennesker bruker Facebook. Selskapet har tatt over plassen til Google som den mest besøkte nettadressen. Men selv om vi liker Facebook er det ofte gode grunner til å tenke over hvordan man behandler informasjonen man har lagret hos verdens største nettsamfunn. Her er noen råd som gir deg kontroll med informasjonen du legger på Facebook.

Noen enkle tips for å øke din egen sikkerhet på Facebook:
Bruk en e-postadresse som det ikke gjør noe om den blir ”spammet” etc. De fleste gratistilbydere av e-posttjenester har god og oppdatert virusskanning, slik at du minimerer risikoen for spredning av virus via din e-postadresse. Opprett en e-postadresse hos en slik tilbyder og bruk denne.

Ikke fortell alle hvor du jobber, og ikke legg ut informasjon om arbeidsplassen din. Enkelte arbeidsgivere har strenge taushetspliktregler, samt at en som er ute etter informasjon om DIN arbeidsplass kan fiske ulik informasjon om deg, dine arbeidskolleger og kartlegge ansatte i bedriften. Det er lett å sette sammen dette til informasjon som kan være til skade for bedriften, eller dine arbeidskolleger. Typiske feller her er f.eks bilder fra julebordet, med ”tags” og uheldige bilder av arbeidskolleger

Telefonnummer er ikke spesielt lurt å legge ut. Og selvfølgelig ikke kredittkortinformasjon. Når det gjelder fødselsdato, er det nok med selve datoen hvis du absolutt vil legge den ut.

Tenk nøye på hvilke bilder du legger ut av deg selv, eller tillater at andre legger ut og tag'er. Disse bildene representerer deg som person - også over for aktuelle arbeidsgivere som garantert "googler" deg

Visste du at du som hovedregel ikke kan legge ut bilder av andre uten å ha innhentet en ettertrykkelig tillatelse fra vedkommende?
Les denne artikkelen fra Datatilsynet!
(http://www.datatilsynet.no/templates/article____881.aspx )

Her er noen enkle tips til:
Slå av Facebook Places

Facebook Places lar deg fortelle folk hvor du befinner deg til enhver tid, og ikke nok med det: Du kan også publisere at dine venner er sammen med deg. Men er det så lurt å kringkaste at man ikke er hjemme? Det kan være at det er noen med uredelige hensikter som får tak i informasjon om hvor du befinner deg. Benytter du en iPhone eller Android-mobil hjelper gps-en til med å kringkaste hvor du er omtrent med en meters nøyaktighet. Vær forøvrig oppmerksom på at Facebooks standardvalg er at profilen din, med status, bilder, innlegg, biografi, familie og sivilstand er åpen for alle. Ikke alle på Facebook. Men alle på Internett!

Har du ikke begynt å finjustere i sikkerhetsinnstillingene er det på høy tid. Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Her setter du opp hvem som kan se og ikke se profilen din, og hvor mye du ønsker at andre ser når du laster opp bilder og kommentarer. Dersom du ikke liker at andre skal vite hvor du befinner deg kan du slå av hele Facebook Places.

Slik slår du av Facebook Places: Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Trykk på lenken tilpass innstillinger (customize settings). Nest nederst finner du "Steder du har sjekket inn". Klikk Tilpass og velg Kun meg.

Da har du stoppet Places fra å dele informasjon på din profil. Men det er to ting til å se på. Hvis du sjekker inn et sted (og tenker at det blir ikke kringkastet uansett) eller en venn sjekker deg inn et sted kan det komme opp navn og bilde av deg sammen med andre som har sjekket inn på samme sted. Det løser du ved å fjerne Aktiver-krysset i linjen under, hvor det står: Ta meg med i Folk som er her nå når jeg har sjekket inn.
Men for å gjøre det umulig for dine venner å kringkaste hvor du er må du skrolle litt lenger ned på siden, til Venner kan sjekke meg inn på steder, trykke på Endre innstillinger, og velge Deaktivert.

Kontroller hva som publiseres på profilen din
I tillegg til de generiske innstillingene som du kontrollerer gjennom Kontoinnstillinger og Personverninnstillinger (begge under Brukerkonto øverst til høyre) kan du også sette personverninnstillinger for hver enkel posting på profilen din. Dette er noe som mange overser, men det er en veldig effektiv måte for å kontrollere hvem som ser hva på profilen din.

Du bør naturligvis være bevisst på hva du poster i første omgang. Tenk på at selv om du ender med å slette hele Facebook-kontoen en dag er det ikke umulig at både fotografier og annen informasjon du har delt med venner likevel finnes et eller annet sted på Facebook eller Internett. Er du i tvil, så la være med å poste. Men om du vil poste noe, så tenk over hvem du poster det til.

Slik bruker du hengelåsen: Skal du til å laste opp et bilde til profilen din? Ta en titt på det lille hengelåsikonet til venstre for Del-knappen. Vil du publisere til alle, til venner, til venners venner eller vil du tilpasse? Ved å klikke Tilpass kan du rett og slett blokkere postingen fra enkeltpersoner du velger (sjefen, for eksempel?), eller kanskje du med nærmere ettertanke bare vil publisere bildet av familiesammenkomsten til de du er i familie med?

Få kontroll over hva Facebook-vennene deler om deg
På samme måte som du kanskje ikke ønsker at noen røper hvor du er ønsker du kanskje heller ikke at vennene sprer informasjon om deg på Facebook. Vennene dine har tilgang til profilen din og de kan gjenposte de tingene du har postet på veggen din på sine profiler, for eksempel bilder. Eller de kan videreformidle din informasjon uten at du har noen kontroll over det. Det er bare å erkjenne at sånn er verden. Har du først delt noe i digitalt format, må du ha tatt høyde for at informasjonen lett kan spres. Men det er i alle fall én ting du kan gjøre:

Selv om du stenger Faceboook-applikasjoner er det svært sannsynlig at dine venner bruker Facebook-applikasjoner. Og disse applikasjonene kan ha tilgang til informasjon fra vennelistene, med andre ord deg. For å få bedre kontroll med hvem som kan ha tilgang til din private informasjon må du sette opp hva slags informasjon om deg som dine venner kan dele videre til applikasjoner, spill og Facebook-nettsteder.

Slik kontrollerer du informasjonen: Klikk på Brukerkonto øverst til høyre og klikk på Personverninnstillinger (Privacy Settings). Under tittelen Applikasjoner og nettsteder klikker du på lenken Rediger innstillingene dine. På siden som kommer opp finner du overskriften "Informasjon som er tilgjengelig gjennom vennene dine". Trykk på Endre innstillinger. I vinduet som kommer opp kan du lese nederst at navn, profilbilde, kjønn, nettverk og bruker-ID (samt annen informasjon du har gjort tilgjengelig for alle) er tilgjengelig for venners applikasjoner med mindre du deaktiverer plattformapplikasjoner og nettsteder, slik vi lærte bort i punkt 4. Finnes det egentlig en eneste god grunn til at applikasjoner du ikke vet noe som helst om, og som hvem som helst kan stå bak skal få masse informasjon om deg bare fordi en eller annen tulling du gikk på barneskole med har blitt lurt til å installere applikasjonen? Vi synes ikke det, og anbefaler derfor at du fjerner alle kryssene i denne boksen.
Facebook er også del av den virkelige verden, ikke en virtuell verden hvor vanlige regler ikke gjelder. Det du ikke ville finne på å si i offentlig sammenheng, bør du heller ikke skrive på Facebook (eller nettet for øvrig).

Bruk ellers sunt bondevett, og se nok en gang gjennom dine innstillinger for personvern.
Listen er selvsagt ikke uttømmende, men er ment til å sette igang en tankeprossess hos deg som bruker av Facebook.