Klikk for større bilde
94 år gamle Mikael Aksdal (foran) var personlig tilstede da forskningsfondet til Odd Fellow delte ut penger i Olsvik på fredag.
Bak: Grethe Isdahl (Søster Disltikts Star Sire i Odd Fellow). Espen Hartveit, Anne Elisabeth Christensen Mellgren, Sveinung Fjær og Hans J. Londås (Bror Distrikts Stor Sire i Odd Fellow). (Foto: Thomas Owren)

Av THOMAS OWREN


thomas@sydvesten.no

Tre forskere fra Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen får nyte godt av pengene fra Odd Fellow forskningsfond for multippel sklerose og Asta og Mikael Aksdals fond for medisinsk-vitenskapelig forskning.

- En genistrek
Midlene tilfalt Anne Elisabeth Christensen Mellgren (øyeavdelingen, HUS), Espen Hartveit (Institutt for Biokjemi, UiB) og Sveinung Fjær (Nasjonalt kompetansesenter for multippel sklerose, HUS). Aksdal-fondet er ikke knyttet til noen spesiell sykdom, men skal støtte norsk medisinsk forskning gjennom Odd Fellow forskningsfond.
   - Det er egentlig en genistrek at fondet ikke er vinklet inn mot en bestemt sykdom eller et spesielt felt. Jeg tror forskningen vinner mye på at fondet har et generelt formål, sa biokjemiker Espen Hartveit.

Klikk for større bilde
Odd FeIlow Ordenes nye bergenske hovedkvarter er totolrenovert etter at Ordenen tok over bygningen for to år siden.

Få pengene ut
Hartveit forsker på nerveceller i netthinnen i menneskeøyet, Christensen Mellgren fokuserer på molekylære mekanismer ved arvelige øyesykdommer, mens Fjær, som egentlig er matematiker, utvikler matematiske formler og programvare for MR-maskiner som skal kunne hjelpe til med å oppdage og kartlegge utviklingen av MS.
   Forskervirket handler som kjent mye om grundighet og gjentakelse, og alle tre signaliserte at pengene ville gå til de løpende utstyrsutgifter slik virksomhet medfører.
   - Vårt mål er å få pengene ut til dyktige forskere. Pengene hjelper som kjent ingen om de bare står på bok, sa konferansier Terje Tvedt, eks Overmester i Odd Fellow.

- Praktfull slue
Odd Fellow tok over lokalet i Godvik, som tidligere huset Smiths Venner, for to år siden. Siden den gang har lokalet blitt totalrenovert, før den offisielle åpningen i oktober 2010. Ombyggingen innebar nytt inngangsparti, ny heis, alt det elektriske har blitt skiftet ut, og det samme har ventilasjonsanlegget.

   - Det har vært en fullstendig renovering, og resultatet har jo blitt praktfullt! Det har blitt en storstue for Odd Fellow i stor Bergen-området, og det er også et fantastisk utleielokale. sier eks Overmester Tvedt.

Mikael Aksdal selv var til stede under overrekkelsesseremonien på fredag. 94-åringen har fått kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt 40 år lange virke som handelsmann og leder for bedriften Aksdal i Muren.

Fakta:
Odd Fellow Ordenen
  • Består av Odd Fellow loger (for menn) og Rebekkaloger (for kvinner).
  • Har som mål å "fremme nestekjærlighetens idealer", og driver med humanitært aIbeid over hele verden
  • Har 23 000 medemmer i Norge.
  • I Bergen er det et sted mellom 800 og 900 medemmer.
  • I Bergen driver Odd Fellow et samarbeidsprosjekt ved HUS hvor de severer kaffe og mat til dagbehandlingspasienter
  • MedIemskriterier: Man må være fylt 21 år, ha et godt omdømme, og vedkjenne seg troen på et høyeste vesen som verdens skaper og opprettholder. Ordenen er for øvrig religionsuavhengig.
  • Ordenens riuaIer er ikke tigjengelig for utenforstående. Årsaken som
    oppgis er at ritualene må oppleves for å forstås.