Reidun Ruethemann, Uni Wik,
Robert Alsaker, Selle Marie
Horntvedt, Hans Balchen og
Bernt Jenssen som har samlet
inn penger til stolen

- Dette er en kjærkommen gave som vi ikke hadde mulighet til å anskaffe selv med egne midler. Det sier konstituert avdelingsleder Anita Vikebak Ophuus, etter at Odd Fellow-logene i Kristiansand har samlet inn et betydelig beløp som gjør at Lillebølgen har kunnet gå til anskaffelse av en vibroakustisk stol som brukes i behandlingsøyemed.

Av Ivar Eidsaa

- Vi hadde spart i lengre tid for å få råd til stolen. Men midlene strakk ikke til. Derfor søkte vi om hjelp, forteller Vikebak Ophuus.
Hun sendte et brev til Rebekka-logen i Kristiansand om logen kunne være behjelpelig med midler som gjorde at Lillebølgen kunne gå til innkjøp av en vibroakustisk stol. Selle Marie Horntvedt tok ballen videre, og inviterte også kvinnene i De Hvite Liljer og Camilla Collett, samt herrene i Agdesiden og Eterna om å bli med.
Logene var da i full gang med å samle inn penger til landssaken som man da hadde gående, hvor Odd Fellow i Norge til sammen har samlet inn over 25 millioner kroner til en ny SOS-barneby i Malawi.
- Men vi lovet å gjøre en innsats når vi var i mål med landssaken, forteller Selle Marie Horntvedt.

Alle ble med

Alle logene ble med, og gjennom diverse utlodninger og innsamlinger, fikk man inn beløpet som måtte til for at den avanserte stolen som benyttes i behandlingsøyemed kunne kjøpes inn.
- Dette er en svært kjærkommen gave, sa en glad Anita Vikebak Ophuus da de fem logene overrakte stolen i en seremoni ved Lillebølgen forrige uke.
Barna som er på avlastning på Lillebølgen er mellom 0-18 år. De er alle multihandicappede , og mange av barna har Cerebral Parese. De er spastiske, har kontrakturer (feilstillinger i ledd). Mange har problemer med lungene, ernæring, eller andre muskelsykdommer og syndromer. - - Stolen vi nå har fått, gir en ”innvendig massasje” ved hjelp av lydtrykkbølger i kombinasjon med musikk. Den vil bli flittig brukt, for å redusere spasmer, øke blodsirkulasjonen, gir en multisensorisk stimulering, smertelindring, gir en bedring av livskvalitet ved visse kroniske tilstander og reduksjon av stresstilstander, forklarer Vikebak Ophuus.

Glad for å kunne bidra

Stolen ble raskt tatt i bruk, og under overrekkelsen sitter Anjelicah Kalseth i stolen for å få massasje. Det er tydelig at massasjen gjør godt.
Stolen har innebygde høyttalere som avgir vibrasjoner når det spilles på det tilhørende musikkanlegget. Forholdet mellom musikk og vibrasjon kan justeres til hvor på kroppen man ønsker kraftig eller svak vibrasjon. Stolen kan brukes til både avspenning og aktivitetsfremming.
- Vi er glad for å kunne bidra, sier Uni Wik fra De Hvite Liljer.
- Det er rørende å se den omsorgen som de ansatte gir barna. Stolen gjør at de kan gi et endre bedre tilbud, sier Hans Balchen, leder av Odd Fellows distriktsråd.
Hun sier videre at Odd Fellow-logene i Kristiansand noen ganger går sammen om ulike prosjekter, så som landssaken og innsamlingen til den vibroakustiske stolen.
- Men hver av logene har også sine egne prosjekter som man samler inn penger til, så som Blå Kors, Kirkens Ungdomsprosjekt, Krisesenteret og Frelsesarmeen, sier Robert Alsaker fra Agdesiden.

Pasientcafeen

- I år hadde vi mulighet til å tenke annerledes, handle annerledes og gi så det monner til et felles prosjekt. Vi kan synliggjøre oss på en bedre måte ved en felles fanesak i stedet for små drypp til forskjellige prosjekter, sier Bernt Jenssen fra Eterna.
- Det er en slitsom og krevende oppgave for familien og Lillebølgens tilbud er viktig for at pårørende kan få avlastning og tid til å samle krefter for å klare en vanskelig hverdag, sier Reidun Ruethemann fra Camilla Collett-logen.
Odd Fellow-logene i Kristiansand er også med på å drifte cafeen på Lindrende Enhet på sykehuset.
- Pasientcafeen ble startet 26. februar 2001, etter et initiativ av Gunnar Våge Stangeland i vår loge. Vi er en fast og god gjeng som bytter på det, et verdifullt arbeid som gir oss svært mye tilbake, sier Bernt Jenssen.