Han reiste i slutten av juni og fikk møte ungdommer fra hele Norden, USA og Canada. Vi fikk være tilstede da han presenterte erfaringene fra turen i Ordenshuset i Harstad for Ordenssøstre fra Harstad og Narvik.

Konkurranse
Ellefsen ble kjent med konkurransen gjennom en lærer på Heggen. Temaet for konkurransen var ”Den Gyldne Leveregel i vår tid”. Han leverte en god oppgave og presenterte den for lokale medlemmer av Odd Fellow Ordenen i Harstad. Etter dette ble han valgt til å være Harstad og Narvik sin kandidat på denne reisen som skulle finne sted 29. Juli – 12.juli.

Faglig innhold
Han fikk være 5 dager i New York og fikk høre mange interessante foredrag fra foredragsholdere fra FN. Blant deltagerne på UNP opplegget ble det holdt en ”Speech-contest”.  Deltagerne skulle holde en tale på engelsk hvor temaet skulle være barnefattigdom, barns rettigheter og trafficking. For å vinne måtte man fremføre talen med godt innhold og du måtte være uavhengig av manuskript.

Opplevelser
Det har vært en minnerik reise og en kjempeflott opplevelse fortalte Emil Ellefsen som nå studerer økonomi i Bodø. De fikk vært på Ground Zero Memorial, vandret på Fifth avenue og vært på Broadway. Det ble to dagsturer til Washington DC hvor han fikk sett Det Hvite Hus. Han var overrasket over hvor lite hus verdens antatt mektigste mann bor. Det ble også tid til et besøk på Arlington kirkegård og et besøk i kongressen. Etterpå ble det tur til Canada med besøk i det kanadiske parlament og i guvernørboligen. Selvsagt ble det tid til en tur innom Niagara Falls som ligger på grensen mellom USA og Canada. Turen ga en god innføring i amerikansk historie.

Fakta:
UNP: United Nations Pilgrimage for Youth, ble etablert i 1949 og er et utdannelses og opplevelsesprogram. Det startet med at Eleanor Roosevelt tok kontakt med generalsekretær Trygve Lie. Hun var Rebekkasøster i Odd Fellowordenen og hun så at FN og ordenen hadde mye til felles og grunnlaget ble lagt. Norge har vært med i dette programmet siden 1980-tallet. Reisen og opplegget har en verdi på over 30 000 kroner.